T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SEYHAN - Şehit İdris Güler Ortaokulu

İLK YARDIM HAYAT KURTARIR

İlk yardım; ani olarak ortaya çıkan hastalık veya yaralanma durumunda; kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine destek olmak amacıyla olay yerindeki mevcut imkânlarla yapılan hızlı ve etkili müdahalelerdir.

Acil tedavi; - Bu konuda ehliyetli kişilerce,  -Gerekli donanımla (tıbbi araç-gereç) yapılan müdahale, İlk yardım; - İlk yardım eğitimi almış herkes tarafından, - Olay yerinde, - Mevcut malzemeler kullanılarak yapılan, - Hayat kurtarıcı müdahaledir.

 

İLK YARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI

-Kişinin hayatını korumak, -Sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek, -İyileşmesine destek olmaktır.

 

 

İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI

K-?

B-?

K-?

 

KORUMA

 -Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. -En önemli işlem, olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

BİLDİRME (112)

-Olay/kazanın en hızlı şekilde telefon ya da diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmesidir. - Türkiye'de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon üzerinden gerçekleştirilir.

KURTARMA

-Kurtarma, olay yerinde hasta/yaralılara yapılan ilk yardım uygulamalarını kapsar. - Müdahale olabildiğince hızlı, ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

HAYAT KURTARMA ZİNCİRİ

27-04-2022

Hayat kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. Ø Son halka ileri yaşam desteğine aittir ve ilkyardımcının görevi değildir. 1. Halka: Sağlık kuruluşuna haber verilmesi, 2. Halka: Olay yerinde Temel Yaşam Desteği yapılması, 3. Halka: Defibrilasyon uygulanması, 4. Halka: Ambulans ekiplerince müdahale ve hastane acil servislerinde bakım yapılmasıdır.

İLK YARDIMIN

A-

B-

C'Sİ

İlk önce hasta/yaralının bilinci kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir. A. Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi, B. Solunumun değerlendirilmesi (Bak-Dinle-Hisset), C. Dolaşımın değerlendirilmesi (Şah damarından 5 sn. nabız alınarak yapılır.)

27-04-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.04.2022 - Güncelleme: 28.04.2022 09:35 - Görüntülenme: 378
  Beğen | 2  kişi beğendi